8 Mart 2012 Perşembe

rock laneti - iain banks




arka kapak yazısı

eşekarısı fabrikası adlı çarpıcı ilk romanıyla türkiye okurlarına tanıttığımız iskoç yazar banks'den , bambaşka , son derece yalın ve hüzünlü bir roman sunuyoruz bu kez . ele aldığı konuyla ironik bir tezat oluşturan , burukluk ve tevazu ile yazılmış bir roman rock laneti .
bir rock yıldızının hikayesi anlatılıyor . ama rock yıldızı deyince gözümüzde canlanan uçuk kaçık , kaprisli , sorumsuz , kendini kimi zaman megalomanlık derecesinde beğenen ve müzikten başka hiçbir şeyle ilgilenmeyen rockçı imgesiyle hiç alakası yok kahramanımız daniel weir'in . alçakgönüllü , tabiatı gereği solcu , inzivaya çekilmiş , sıradan insanlarla hoş bir ilişki sürdüren ''sıradışı'' bir yıldız .
weir son derece tipsiz , uzun boylu ve saakr bir alt sınıf çocuğu olarak inatla , tanrı vergisi müzik yeteneği bir işe yarasın diye uğraşıyor . sonunda işlerini çok iyi yapan güzel ve zengin çocuklarla bir grup kurarak , led zep , deep purple gibi bir mega-rock grubunun beyni haline geliyor ve ne yapacağını bilmeyecek kadar çok para kazanıyor . kadınlarla ilişkilerinde ve müzik dışı her şeyde bayağı acemi , şaşkın ve beceriksiz olan yıldızımız birbiri ardı sıra gelen ve kendisini suçlu gördüğü talihsizlikler sonucu grubun dağılmasıyla uzun yıllar süren bir iç hesaplaşma sürecine giriyor . bu intihar kararının gerekçesi olarak son derece hoş bir üslupla anlattığı hayat hikayesinin sonunda aldığı karar ise yine ''sıradışı''
''vitrinde yaşama''nın başdöndürücü cazibesiyle tevazu , yalınlık , sevgi , dostluk ve ''hayat beceriksiliği'' gibi değerlerin çatıştığı bir dünya , biraz da taraflı bir dille anlatılıyor bu romanda . rock'ın temsil ettiği her şeyden ürken ahlakçı tutuculuğu da , rock'ın eğlence endüstrisinin ehlileştirilmiş bir alt kolu haline gelmesinde önemli rolü olan ''çılgınlık'' ideolojisine de ironik bir mesafeden bakıyor banks . sadece rock dünyasını daha içeriden tanımak isteyen genç okurların değil , bütün ciddi edebiyat okurlarının ilgisini çekeceğini umduğumuz bir roman rock laneti .     

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder