9 Mart 2012 Cuma

murphy - samuel beckett





arka kapak yazısı

murphy , bir beckett anti-kahramanı . belli bir eğitimden gelmiş . irlandalı . yalnız , edilgen ve tekbenci . bir işte çalışmıyor . tek mutluluğu sallanan bir koltuğa kendini çırılçıplak bağlamak , iç dünyasına çekilip orada yolculuklara çıkmak .
celia , murphy'e aşık . hayat kadını . bedensel bir aşkla sevilen ve dış dünyaya ait olduğu için murphy'nin reddetmek istediği bir kadın .
murphy , peşini bırakmayan dış dünyadan kaçarken , sığındığı akıl hastaları tarafından da dışlanır . kitabın traji-komik öyüküsü bu merkezi çelişki etrafında gelişir .
descartes'ın ''ruh-beden'' ikiliğinden etkilenen beckett , bu ilk romanında , ruhla bedenin , iç dünyayla fiziksel dünyanın kaynaşma zorunluluğundan uzakta , bir arada yaşayabileceğini göstermek ister . doğu mistisizminden hareketle , bedenin , ait olduğu fiziksel dünyada asla tam özgür olamayacağını , gerçek özgürlüğün düşüncelerde yaşanabileceği fikrini ana izlek haline getirir . bu anlamda murphy , beckett'ın daha sonraki romanlarında sadece düşünerek ve konuşarak , sözcük üreterek , dili kullanarak varolabilen anti-kahramanlarının bir örneğidir . 
murphy , karamsarlıktan alaya , komikten traji-komiğe , hayatın ruhsal ve fiziksel alanlarını kapsayan izlekleriyle tüm yaşamın deliliğini veya insanın insanlığını seslendirerek eğlenen bir roman .
düşünmek veya düşünmemek isteyenlere .  

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder