19 Mart 2012 Pazartesi

ispanyada ölüm güncesi - arthur koestler




arka kapak yazısı

arthur koestler , budapeşte'de doğdu (1906) . eğitimini viyana'da yaptı . genç yaşta filistin'e gitti . çeşitli işlere girip çıktı orada . sonunda ünlü ingiliz gazetelerinde çalışmaya başladı . birara alman komünist partisi'ne girdi . bir süre sovyetler'de kaldı . 1937'de news chronicle'nin muhabiri olarak solcuların yanında ispanya iç savaşlarına katıldı . ve franco^cuların eline düştü . idama mahkum ettiler kendisini . 
ispanyada ölüm güncesi (un testament espagnol) koestler'in ispanya zindanlarında kurşuna dizilmeyi beklerken tutmuş olduğu notlardır genellikle . idama mahkum olduktan sonra kurtulmuş pek az yazar vardır . dostoyevski gibi . koestler de bunlardan biridir . bu nedenle , ispanyada ölüm güncesi her an idamı bekleyen bir yazarın ruh durumunu bütün ayrıntılarıyla göstermesi bakımından da hemen hemen benzeri olmayan bir yapıttır . koestler'in yazı ve fikir hayatı hakkında çok şeyler söylenmiş , çok iddialar atılmıştır ortaya . ancak , 32 yaşında ispanya'da kurşuna dizilmeyi beklerken göstermiş olduğu insani direnişe bütün sanatçı ve devrimci çevreler sadece bir şey duymuşlardır ; saygı . 
onun için , bu kitap , aynı zamanda koestler'e bütün ilerici dünyanın bir kahramanı olarak baktığı günlerin de eski bir anısıdır . 
çetin altan'ın kıvrak kalemiyle türkçeye aktarılan bu kitapla , basınımız , koestler'in en ünlü ve en önemli eserini kazanmıştır .  

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder