11 Mart 2012 Pazar

gündelik mutluluğa alışma - anja meulenbelt




arka kapak yazısı

utanç bitti'de ''bütün kadınlar lezbiyendir , bazılarının bundan haberi yoktur yalnızca'' diyen anja meulenbelt'in bir başka kitabını sunuyoruz bu kez . utanç bitti'nin devamı olarak da okunabilecek bu kitapta bir kadınla birlikteyken bir erkeğe aşık olan bir kadın anlatılıyor . daha önce bir eşcinsel deneyimi olan , şimdi ise bir kadınla yaşayan çok çocuklu , sakin , evcimen bir erkektir bu . 
''cinsel devrim'' dalgasının dinamizmini yitirdiği yıllarda geçen roman , yayımlandığında feminist çevrelerde tepkiyle karşılanır . kitaplarında lezbiyenliği savunan yazarın bir erkekle beraberliğini anlatması ''harekete ihanet'' olarak adlandırılır . meulenbelt eleştirlere ''kitaplarından daha hızlı ve derin yaşadığını , hareketin malı olmadığını'' söyleyerek karşı çıkar . ''kadın hareketi sıcak bir yataktır . ama aynı zamanda biri kaçmak istediğinde hepsi birbirini aşağı çeken yengeçlerle dolu bir kovadır'' diyerek kendini savunur . 
bu kitapta feminizm ya da aşk hakkında büyük fikirler , iddialı çözümlemeler yok . birbirlerini seven bir kadın ve erkeğin ; sokak kahvelerinde içtikleri şarapların tadı , sakin sevişmeler , hafta sonu miskinlikleri , kıskançlıkları , birbirlerini kaybetme korkuları , uyurken birbirlerini seyretmeleri , elele tutuşmaları , ''günaydın , iyi uyudun mu ?'' türü iddiasız konuşmaları var . hayatının gündelik ayrıntılarını ''sloganlarla'' düzenlemek istemeyenler için .  

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder