4 Haziran 2018 Pazartesi

türkiyede kiralık kızlar - agah özgüç




kitaptan kısa bölüm...

belgelere göre ''gizli fahişelik''in büyük ölçüde yaygınlaşması, onaltıncı yüzyılın ilk yarısında oluşmuştur. bu dönemlerde tehlikeli bir duruma gelen frengi salgını nedeniyle birçok ülkede genelevler kapatılmış, böylece fahişelik gizli yürütülen bir iş kolu haline getirilmiştir. 
yaşadığımız yüzyılda, teknolojinin ileri uçlara varması sosyal ve ekonomik yapının değişmesiyle lüks, telefonlu randevuevleri artmış, giderek bir çeşit ''fuhuş kurumları'' haline gelmiştir.
özellikle de son on yıllık süre içinde istanbul'da beyoğlu çevrelerinde diskoteklerin, kafelerin, klüplerin ve pastahanelerin yaygınlaşması, yeni bir fahişe kuşağının boy göstermesine sebep olmuştur.
günümüzün bu fahişe tipleri genellikle ana-baba ocağını terkeden kızlardır. anneye babaya ve toplumun kurulu düzenine başkaldıran bu gizli fahişeler yaşadıkları çevrelerde çeşitli biçimlerde isimlendirilirler. bunlara ''gece kızları'' ''klüp kızları'' ''telefonlu kızlar'' ve ''jet kızlar'' denir. bu deyimler içinde en yaygın olanı da ''jet kızlar''dır.
son on yıllık süre içinde büyük bir artış gösteren bu gizli fahişe kuşağının kesin sayısı saptanamaz. çünkü devlet denetimi dışında çalıştıklarından hiçbirinin polis kayıtlarında isimleri yoktur.

röportajlardan:
adı: ?
takma adı: n.
fahişeliğe başladığı yaş: 19 
yaş: 22
oturduğu semt: beşiktaş

''beni fahişeliğe zorlayan annemdir. çünkü annem de bir fahişedir. babamı ise hiç tanımadım. bir de kız kardeşim var. ama, asla o bu işi yapmıyor. yaşı 17. okumaya devam ediyor. ben olduğum süre içinde kardeşimi bu işe kimse sürükleyemez. başka anlatacak hiçbir şeyim yok.