kitaptan kısa bölüm...
pkk'nin öncülük ettiği eylemliliğe düzenli ve temel strateji ve taktiklerine uygun bir gerilla ve benzeri savaş olarak geliştiğini söylemek zordur . hele hele en üst düzeyde sorumlu olarak çatışma tarzının benim istediğim doğrultuda geliştiğini sanmak büyük yanlışlık olur . olsa olsa kürt toplumsal gerçeğindeki ağır feodal yapının aşiret-aile , dinsel gerilik biçiminde parçalanma ve çelişkilerinin yüzyıllardan beri süzülegelen tortularının pkk içinde can bulması ve kendini konuşturmasıdır demek , daha doğru bir sosyolojik değerlendirmedir .
katılım gösteren herkes ''kanun benim'' anlayışından hareket ederek bırakalım pkk'nin resmi yönetmenlik esaslarına göre ; feodal kurallara bile ters gelen birçok tutum ve eylem içine girmiştir . özellikle 1987'de köy korucularına yönelim adı altında hiç yönelinmemesi gereken sivillere , bu arada kadın ve çocuklara , çatışmalarla ilgisi olmayan kişilere yönelim olmuştur . tam bu noktada , pkk'nin sınırlı da olsa ideolojik ve siyasi yanları bir tarafa bırakılarak ''aydınlar kaybetti , köylülük iktidar oldu'' adı altında partinin gerçek özünü tasfiye edip , ele geçirdikleri olanakları hem partinin gerçekk temsil gücünü , hem de halkı bireysel etkileri altına almak için bir iç çatışmayı dayatmışlardır . ben , buna temelde öncülük eden kişiler nedeni ile ''dörtlü çete'' olarak tabir etmiştim . 1987 - 1997 arasında bu temelde şiddetli bir savaşım verdiğim , benim için önemli ve anlaşılmaya değerdir . bu şüphesiz genel sorumluluğumu kaldırmaz , ama ahlaki , siyasi , örgütsel ve eylemsel tavrımın anlaşılması açısından büyük önem taşır .
pkk'yi en zor duruma düşüren eylemler daha çok bu süreçte ve kontrolü kendi ellerinde tutan bu tip şahıslar eliyle işlendiğini tespit etmek zor değildir . bu tip şahıslar , kırsal alanın kendilerine sağladığı avantajları iyi kullanarak bildiklerini uygulamışlar ve çoğunlukla yalanla üstünü örtmüşlerdir . bu hususlar resmi devlet raporlarında yoğunca görülmekte , değerlendirilmektedir . sırf etkili olmak için , yanı başındaki yoldaşını , halktan yardımcı dostlarını bile ucuz bahanelerle cezalandırmaktan geri kalmamışlardır . kürt toplumundaki iktidar olmanın ilkelliği , acımasızlığı , aşiret ve köy ağalarındaki zorbalık burada daha tehlikeli biçimde karşımıza çıkmıştır . kaldı ki birçok geri toplumda örneğin afrika'da ve geçmişte her halk topluluğunda da yaşanmıştır . kuzey ırak'taki kürt grupları arasındaki çatışmaların bu niteliği bilinmektedir . kaldı ki , osmanlı hanedanı bile iktidar için ''kardeş katlini'' ferman haline getirebilmiştir . ulusal kurtuluşta , mustafa kemal atatürk'ün koruması olan topal osman , mecliste keyfi olarak milletvekili öldürüyor , insanları diri diri mezara koyuyor , ancak atatürk'ün özel emri ile öldürülerek kurtulabiliniyor . çerkes ethem'in benzer eylemleri incelenmeye değer .
bu örnekleri şunun için veriyorum , isyanlarda , gerilla savaşlarında benzer acımasızlıklar yaygın yaşanıyor . kaldı ki , bu çete anlayışı içinde onlara karşı sistemli bir mücadele verildiği belgelidir . bunlara karşı çok kapsamlı bir eğitsel ve örgütsel çaba yürütüldüğü ve en yola gelmeyenlerin ancak iç çatışmalarla etkisizleştirildiği bilinmektedir .